Forum för Poesi och Prosa #2

Onsdag 9 Oktober

Sveriges ledande scen för uppläst litteratur!

pop

Tema Frågor med Karolina Ramqvist, UKON, Naima Chahboun och Maja Lee Langvad


Karolina Ramqvist, född 1976 i Göteborg, är en svensk journalist och författare. Hennes första bok När svenska pojkar började dansa utkom 1997. Sedan dess har hon givit ut flera romaner, publicerat noveller, essäer och kritik, varit chefredaktör för tidskriften Arena och medarbetare i DN. 2009 kom romanen Flickvännen, som nominerades till Sveriges Radios romanpris och belönades med Tidningen VI:s litteraturpris. År 2012 kom romanen Alltings början, som blev en stor läsar- och kritikerframgång. Därpå kom Den vita staden (2015), en fristående fortsättning på Flickvännen, som uppmärksammades stort, även internationellt. Samma år belönades Karolina Ramqvist med Per Olov Enquists pris. I höst är hon aktuell med ytterligare en roman, Björnkvinnan, som handlar om en nutida författare som får höra talas om en föräldralös ung kvinna som år 1542 följer sin förmyndare på en kolonialexpedition till Nordamerika. I framskrivandet av Björnkvinnans liv, träder författarens eget liv in, med frågor om varför hon skriver, vad en berättelse är, vem författare var och vad hon har blivit.


Ulf Karl Olov Nilsson, också kallad UKON, är poet, psykolog och psykoanalytiker. Han slog igenom med diktsamlingen Stammar (2002) och har idag ett femtontal diktsamlingar bakom sig. 2007 nominerades han till Augustpriset för diktsamlingen Synopsis. 2014 kom även en historisk roman om Henrik VIII, Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek. 2016 publicerade han Glömskans bibliotek – en essä om demens, vansinne och litteratur. I höst är han aktuell med Röstautograferna, en poetisk essä som kretsar kring rösten. Rösten är både natur och kultur, både personlig och socialt inlärd, och blir mer komplicerad ju mer vi tänker på den. UKON:s poetiska essä är fylld av exempel från havererade poesiuppläsningar, barndomsminnen, Emily Dickinsons läsefrukter, egna barndomsminnen och en tjugoårig psykologpraktik. Den tar oss via hicka, körsång och födsloskrik till felsägningar, rösthallucinationer som sirener och en döv fars sista ljudinspelning på ett trasslande kassettband.


Naima Chahboun debuterade 2011 med diktsamlingen Okunskapens arkeologi, som tar sitt avstamp i rättegången mot makarna Rosenberg i USA i början av 1950-talet. För denna diktsamling belönades hon med Författarförbundets Katapultpris för årets bästa debut. Juryns motivering löd: “Naima Chahbouns diktsamling Okunskapens arkeologi är en intensivt borrande, språkligt explosiv, formmässigt experimenterande, politisk, existentiell och konstnärlig undersökning av själva den mark vår samhällsbildning vilar på.” Naima Chahboun har gått både skrivarlinjen på Biskops-Arnö och Litterär gestaltning i Göteborg. Vid sidan av författarskapet är hon doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Nu i höst utkommer hennes nya diktsamling Äpplen och päron, i vilken hon spänner bågen mot vetandets och förnuftets horisont. Med språklig intensitet och underfundig humor skruvar sig hennes dikter genom en samtid där informationen flödar fritt, men där fakta väger lätt som fjärilsvingar och sanningen är lika frånvarande som gud.


Maja Lee Langvad, född i 1980 i Seoul och uppvuxen i Danmark, är en av de mest intressanta rösterna i dansk samtidslitteratur. Hon debuterade 2006 med diktsamlingen Find Holger Danske. Hon har varit redaktör för den för den litterära tidskriften Banana split. Mellan 2007 och 2010 var hon bosatt i Seoul, där hon engagerade sig i den adoptionskritiska rörelsen. 2016 utkom den uppmärksammade Hon är arg i svensk översättning; ett ursinnigt vittnesmål om att vara adopterad. I år hon aktuell med Dagar med galopperande hjärtklappning, som är ett kärleksbrev, en sjukdomsdagbok och en essä om skrivandet. På ett organiskt vis flätas tre olika berättelser samman, som med humor, sårbarhet och språklig elegans utforskar vänskaper i förändring, böcker och fraser som Maja Lee Langvad har skrivit och läst, tystnad, tillhörighet och den rosenträdgård hon drömmer om att få.


Alla Poesi och Prosa:
Onsdag 4 September: ”Tema Börja och sluta med Beate Grimsrud, Martina Montelius, David Zimmerman och Alice Dadgostar
Onsdag 9 oktober, tema Frågor med Karolina Ramqvist, UKON, Naima Chahboun och Maja Lee Langvad (DK)
Onsdag 6 november, tema med Gungfly Åke Edwardson, Johan Heltne, Lone Aburas och Nils Håkanson
Onsdag 4 december, tema med Brott Monika Fagerholm, Judith Kiros, Mattias Hagberg och David Vikgren

  • Entré: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
  • Förköp här: Ticketmaster
  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen: 19:00
  • Åldersgräns 18 år
  • Arr Författarcentrum Väst
  • På stora scenen
  • Meny & bar.