Forum för Poesi & Prosa #1 tema: Kronologi

Onsdag 5 September

Sveriges ledande scen för uppläst litteratur!

pop

 


Foto: Stefan Tell

Maja Lundgren debuterade 1993 med romanen Sprickan i ögat. Efter 90-talet, då hon bland annat skrev krönikor i tidskriften 90-tal, utkom hon med sin andra roman, Pompeji (2001). Den blev både kritikerhyllad och vida läst – samt belönades med Svenska dagbladets litteraturpris, Prix Jean Monnet de la littérature européenne och nominerades till Augustpriset. 2007 utkom boken Myggor och tigrar, en kontroversiell uppgörelse med den samtida kultursfären som väckte stor uppståndelse och mycket förargelse. Med åren har boken blivit betraktad som en av de mest intressanta och banbrytande böckerna från sin tid. I höst är hon aktuell med sin första roman sedan Mäktig tussilago (2013): Den skenande planeten. Det är en skruvad framtidsberättelse präglad av humor och berättarglädje. Jorden har just genomlevt ett fjärde världskrig när sändebudet Ki anländer från en annan planet för att hålla ett fredstal.

Foto: Josefin Bäckström
Caroline Ringskog Ferrada-Noli romandebuterade 2009 med Naturen, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. 2016 utkom boken Kära Liv och Caroline, baserad på podcasten En varg söker sin pod, som hon producerar tillsammans med serietecknaren Liv Strömquist. Hon har också skrivit och regisserat serien Juicebaren, som gick på SVT 2017. I år är hon aktuell med sin andra roman, Rich Boy, som gestaltar tre generationers kvinnoliv, med samma bildrika, associativa stil som gjorde debuten så hyllad. Rich boy handlar om klass och moderskap, trauman som går i arv, och ensamma mammor som inte förmår ge sina barn det de behöver.

Foto: Karl Krook
Jörgen Lind debuterade 1997 med diktsamlingen Ararat, som följdes av Minaret två år senare. För sin tredje diktsamling, Musik för ett nytt samhälle, belönades han med Nöjesguidens pris för bästa läsning 2002. Under ett antal år gav han också ut undergroundlitteraturtidskriften GRÄS tillsammans med Kennet Klemets. För sin förra bok, Vita kommun, som avslutande en sammanhållen diktsvit på fem böcker, belönades Jörgen Lind med Sveriges Radios Lyrikpris. I höst är han aktuell med en ny diktsamling, Åtel, där intimsfärens hårda inre tryck råder. Samtidigt läcker världen och en våldsammare ohanterlighet in: ”De kommer i långa, smala led / längs banvallen. Jag följer / den vindlande texten med tunna / fingrar.”


Foto: Akam1k3
Lars Petter Sveen är född 1981 och en av Nordens mest spännande yngre författare. Han blev uppmärksammad i Norge redan för sin debut, novellsamlingen Køyre frå Fræna, för vilken han belönades med Tarjei Vesaas debutantpris. I år är han aktuell med romanen Guds barn i svensk översättning. När den utkom i Norge 2014 blev Lars Petter Sveen nominerade till flera av landets mest framstående priser. Han belönades också med P-O Enquist-priset, som delas ut särskilt till unga lovande författare; bland tidigare pristagare hör t.ex. Jonas Hassen Khemiri. Guds barn börjar i Betlehem vid tiden för Jesu födelse och slutar vid tiden för hans död, där läsaren får följa en rik samling figurer ur det samhälle som då existerade. Det är en roman om en värld vi alla känner till, ändå är det historier som aldrig tidigare har blivit lästa.

Vårens dagar:
Forum för Poesi & Prosa #1 5 September, tema. Kronologi
Forum för Poesi & Prosa #2 10 Oktober, tema. Solo
Forum för Poesi & Prosa #3 7 November, tema: Omtagning
Forum för Poesi & Prosa #4 5 December, tema: I sällskap

  • Entré: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
  • Förköp här: Ticketmaster
  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen: 19:00
  • Åldersgräns 18 år
  • På stora scenen
  • Meny & bar.