Forum för Poesi & Prosa #4, tema: I sällskap

Onsdag 5 December

Sveriges ledande scen för uppläst litteratur!

pop

 

 
Foto: Anna-Lena Ahlström

Björn Ranelid är född i Malmö, bor numera i Stockholm. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. Han debuterade 1983 med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren. Sedan dess har han skrivit fler än trettio böcker och belönats med bland annat Augustpriset, för romanen Synden (1994). I höst utkommer han med romanen Fantastiska kvinnor i vattentornet, som utspelar sig i Malmö. Läsaren får följa Ingrid Anker, som växer upp i en av nödbostäderna i ett ombyggt vattentorn. Där bor en brokig samling människor. Ingrid blir vän för livet med Stella och Olga, som flytt från revolutionens Ryssland, och med en äldre man får hon en son. Men först när sonen är vuxen och mannen är död flyttar hon med Stella och Olga till villan i Fridhem som hon ärvt av sin man. Fantastiska kvinnor i vattentornet är ett vittnesmål som tänjer på verklighetens gränser.


Foto: Robin Skjoldborg

Christina Hesselholdt är en av Danmarks mest framstående prosaförfattare. Hon har läst litteraturvetenskap vid Köpenhamns universitet och studerat på Författarskolan. Hon debuterade 1991 med romanen Køkkenet, gravkammeret & landskabet. Hon har varit medredaktör för de litterära tidskrifterna Den blå Port och Banana Split. Hon har också undervisat på Författarskolan. Utöver 15 verk för vuxna, har hon även skrivit 14 barnböcker. På svenska utkom senast den hyllade boken “Sällskapet”, en samling bestående av fyra kortromaner. Dessa skildrar Camilla och hennes krets; vännerna, maken, de gamla föräldrarna, i olika faser av livet, ur skiftande perspektiv. “Det här författarskapet måste vara ett av de bästa och mest originella i Norden just nu”, skrev Therese Bohman i Expressen.


Foto: Carla Orrego Veliz

Burcu Sahin är poet, uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat och sedan även undervisat på Biskops-Arnös författarskola. Hon är sedan 2013 del av litteraturkollektivet Ce(n)sur. I höst debuterar hon med diktsamlingen Broderier. Dikterna börjar i det detaljerade handarbetet, så som det har praktiserats av generationer kvinnor: broderi, sömnad, vävning. Tradition och minne ställs mot rörelse, migration och konflikt – men inte som enkla motsatser, utan som en växande och föränderlig väv. “Det som läggs i våra händer / ska så småningom tas ifrån oss”

Rizah Sheqiri är en svensk-albansk författare, född i Braina, Kosovo, numera boende i Uddevalla. Han har studerat litteratur- och språkvetenskap vid Pristinas universitet – och arbetat sju år på Radio Pristina. Han har varit verksam som författare i Sverige sedan 90-talet och är även aktiv som översättare och modersmålslärare. Han skriver poesi och prosa för barn, ungdomar och vuxna, varav flera har publicerats på andra språk. På svenska utkom han 2017 med diktsamlingen Ljusets spindel, som först utkom på albanska 1991 och behandlar de svårigheter som präglat Kosovo under det föregående årtiondet.

Vårens dagar:
Forum för Poesi & Prosa #1 5 September, tema: Kronologi
Forum för Poesi & Prosa #2 10 Oktober, tema: Solo
Forum för Poesi & Prosa #3 7 November, tema: Omtagning
Forum för Poesi & Prosa #4 5 December, tema: I sällskap

  • Entré: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
  • Förköp här: Ticketmaster
  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen: 19:00
  • Åldersgräns 18 år
  • På stora scenen
  • Meny & bar.