Grön Kultur: Svinnlandet

Tisdag 19 November


“Svinnlandet – vad gör vi med vår mat”?

(Med Andreas Johansson: Journalist, författar och dumpstrare)
Andreas Jakobsson och hans familj har i fem års tid levt helt på mat han hittat i mataffärernas sopor. I dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras och större delen av det är sådant som det inte något fel på överhuvudtaget. I reportageboken ”Svinnlandet” och i sina föredrag dissekerar han systemfelen som skapat detta vansinne och pekar på konkreta lösningar.
Andreas Jakobsson är känd från tv-program som Malou efter tio, Go’kväll, Nyhetsmorgon, Uppdrag: Mat och SVT:s Maträddarna.


Om boken: Allt började med nyfikenhet. En kompis till Andreas Jakobsson berättade lyriskt om en matbutik i Uppsala. Inte för att butiken var extra billig eller bra utan för att dess soprum var lika lättillgängligt som välförsett.
Andreas sögs in i dumpstrarnas värld och snart levde hans lilla familj i lyx och överflöd, av »saker som pappa hittat på natten«. Köket fylldes med frukt och grönt från hela världen, kaffe, Anthon Berg-marsipan, öl, dessertostar av alla sorter, pinjenötter, Pringles-chips
Ju mer Andreas släpade hem desto större blev hans nyfikenhet: Vad är det som gör att alltmer utmärkt mat slängs hos bonden, i butikerna och av oss konsumenter? Andreas gav sig ut på en resa genom Svinnlandet Sverige och fick skrämmande svar från butikschefer, forskare och storföretag.

I Svinnlandet berättar Andreas Jakobsson hur han under två år levt på gratis mat som andra slängt. Han dissekerar systemfelen som skapat detta vansinne och pekar samtidigt på konkreta lösningar.

Dessutom: Handla smartare! Så räddar du din mat! Tips för nybörjardumpstraren!

Fri entré På Scen: 19.00 Meny & Bar
Vill du äta, få tag i en dricka i baren och en hitta plats så öppnar vi redan kl 1800.
Lokal: Musikens Hus, Restaurangen Karljohansgatan 16
www.musikenshus.se

Ett samverkansarrangemang med ABF Göteborg Hyresgästföreningen Västra Göteborg.
Kom och lyssna, delta, mingla, bli inspirerad och engagerad.

”Vi vet i allmänhet på tok för mycket om klimatets problem men alldeles för lite om möjligheterna”

  • Fri entré
  • Öppnar kl. 18.00
  • Start från Scen kl. 1900
  • Stänger ca 21.00
  • På Stora Scen
  • Ingång Karl Johansgatan 16
  • Mat finns att köpa i vår vegetariska restaurang “Hängmattan” öppen med a la carte från kl 1700
  • Bar med öl, vin, kaffe och snacks finns i lokalen.