Groupa – release (+ support)

Tisdag 20 November

Grammisnominerade Groupa återuppfinner den nordiska folkmusiken – nu med fokus på Norge
Ny release:

“Från skogar och myrar till fjordar och fjäll. Rikedomen i uttryck och läten är så stor och omfattande i den norska musiken att det är som om att omfamna ett fjäll. Vi har lyssnat på allt från vallåtar till Grieg. Resultatet är ett samtal oss emellan utifrån våra intryck. Dofter av fjällbäckar, rusningstrafik i Oslo centrum, myggbett på hjortronmyren och se solen gå ner över finnmarken.”

ALBUMPRESENTATION Kind of Folk >>>
Vol. 2 Norway: Nytt album med Groupa
I sin albumserie Kind of Folk fortsätter Groupa utforska och återuppfinna den  nordiska folkmusiken  – den här gången med fokus på Norge. Trion kombinerar  traditionella melodier med innovativ instrumentering och finkäns liga  improvisationer. Det nya albumet följer upp den grammisnominerade Kind of Folk  – Vol. 1 Sweden fr ån 2016.


Medlemmar:
Mats Edén  – viola d’amore, hardingfela
Fiolspelare, ensemblemusiker, improvisatör och kompositör : Mats Edéns inflytande inom svensk  folkmusik har varit enorm ända sedan 1970-talet. Hans sp elstil, med influenser från både Värmland och Norge, är omisskännlig och har varit utmärkan de för Groupas sound ända sedan starten 1980. Bland hans många projekt kan nämnas inspel ningar och internationella turnéer med Tina Quartey, Ale Möller, Lena Willemark, Ellika Frisell, Gunnel Mauritzson band.

Terje Isungset – slagverk, mungiga
Terje Isungset är en av Europas främsta nyskapare inom slag verksimprovisation. Han har kallats “ personifieringen av det utvidgade slagverksbegreppet ” och är känd för att skapa egna instrument av bland annat trä, sten och metall. 2001  gav han ut världens första album med  instrument av is. Terje spelar också trummor, cymbaler, bockh orn och mungiga, och har  komponerat beställningsverk för film, dans och festivalsammanhang samt spelat in nio hyllade  soloalbum.

Jonas Simonson – flöjter
Med skärpa och intensitet i både klang och rytm är Jonas S imonson en av de mest etablerade  och innovativa flöjtisterna inom den nordiska folk- och  världsmusikscenen. Under de senaste 30  åren har han rest runt om i världen med sin musik och h ar som artist haft en stor inverkan på  den nyskapande svenska folkmusikscenen. Han har många album bakom sig där man får  uppleva hans mångsidiga, rytmiska och personliga spelstil. Bland hans många samarbeten märks Crane Dance Trio, Den Fule, Bäsk och Kapell Frisell.  Jonas Simonson är samtidigt en erfaren och uppskattad pe dagog och arbetar sedan 2001 på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Support Glitterfittan med Agnes Åhlund och Hilda Ekstedt.: på scen: ca 1930