Poesi och Prosa #2

Onsdag 1 Mars

Sveriges ledande scen för uppläst litteratur.

pop

Motiv
Tema Motiv med Johannes Anyuru, Katarina Frostenson, Malte Persson och Martin Engberg

Foto: Khim Efraimsson
Johannes Anyuru
Johannes Anyuru är en flerfaldigt prisbelönad och kritikerhyllad författare och poet. Han debuterade 2003 med Det är bara gudarna som är nya. Hans senaste diktsamling, Städerna inuti Hall, nominerades till Augustpriset 2009. Året därpå romandebuterade han med den uppmärksammade Skulle jag dö under andra himlar. Sitt internationella genombrott fick han med romanen En storm kom från paradiset, som översatts till franska, tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. För boken tilldelades han SvDs litteraturpris 2012 och Ivar Lo-Johanssons personliga pris. I vår är han aktuell med De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, en roman om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.
Foto: Mats Bäcker
Katarina Frostenson
Katarina Frostenson föddes i Stockholm och är en våra mest namnkunniga svenska lyriker, samt ledamot av Svenska Akademien, på stol nr.18. Frostenson debuterade med I mellan 1978 och blev under 1980-talet en av de mest tongivande diktarna i den svenska poesin. Katarina Frostenson har nominerats till Augustpriset, Nordiska rådets litteraturpris och har tilldelats Svenska Akademiens Bellmanspris, Samfundet De Nios stora pris och Gerard Bonniers lyrikpris. 2004 erhöll hon också det internationellt prestigefyllda Henrik-Steffens-Preis och Erik Lindegrenpriset. 2007 tilldelades förutom Ekelöfpriset medaljen Litteris et Artibus.
Foto: Sara Mac Key
Malte Persson
Malte Persson är författare och poet, bosatt i Berlin. Han debuterade 2002 med romanen Livet på den här planeten, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. År 2004 kom diktsamlingen Apolloprojektet som 2007 följdes av diktsamlingen Dikter. Året därpå utkom Perssons andra roman, Edelcrantz förbindelser som nominerades till Augustpriset. 2011 utkom sonettsamlingen Underjorden. Han har tilldelats en rad priser, bland annat Göteborgs-Postens litteraturpris och Karin Boyes litterära pris. 2016 utkom hans senaste verk, prosaboken Om Ofissim. En ibland tänkvärd, ibland absurd historia om den säregna filosofen, poeten och uppfinnaren Ofissim. Boken presenteras oss för hans livsverk, visdomsord, anekdoter och dikter, vi ges också ett perspektiv på hans omgivning i en stad som skulle kunna vara Paris på gaslyktornas och avantgardets tid.
Foto: Kalle Sander
Martin Engberg
Martin Engberg är författare och tidskriftsredaktör, han är ursprungligen från Arboga men bor i Göteborg. Han har gått författarutbildningen Litterär gestaltning och varit redaktör för Ord&Bild. Idag är han tillsammans med Mattias Hagberg den drivande kraften bakom litteraturföreningen Skrift, och redaktör för nättidskriften Skrået – med författaren i centrum. Engberg debuterade med novellsamlingen Tecknen runt huset, den följdes 2010 av romanen Stjärnpalatset och 2013 med romanen Ta skada. Nu är han aktuell med sin tredje roman En enastående karriär, om en man som ska disputera i litteraturvetenskap, vilket slutar med platt fall under förnedrande former. Verket är en intellektuell underhållningsroman om allas vår rädsla för att misslyckas och att inte ens göra det särskilt övertygande.

Kommande:

5 april – tema: Bryt upp, bryt upp!
Ebba Witt-Brattström
Tone Schunnesson
Elin Boardy
Ralf Andtbacka

10 maj – tema: Familjen
Linn Ullmann
Linda Boström Knausgård
TBA

  • Entré: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
  • Förköp här: Ticketmaster
  • Vi öppnar kl. 19:00
  • Åldersgräns 18 år
  • På stora scenen
  • Meny & bar.