Forum för Poesi och Prosa #3

Onsdag 6 November

Sveriges ledande scen för uppläst litteratur!

pop

Tema Gungfly med Åke Edwardson, Johan Heltne, Lone Aburas och Nils Håkanson


Åke Edwardson debuterade 1995 och fick Svenska Deckarakademins debutantpris för Till allt som varit dött. Redan två år senare introducerades kriminalkommissarie Erik Winter som huvudperson, i romanen Dans med en ängel, som tilldelades pris för årets bästa kriminalroman. Erik Winter har sedan blivit Åke Edwardsons mest kända romanperson och figurerar i en följd av romaner. Dessa har översatts till över tjugo språk, utkommit i bland annat England och USA, samt filmatiserats för SVT.  Edwardsons breda författarskap rymmer även Genomresa, en samling berättelser från det småländska höglandet, samt romanen Jukebox, som utspelar sig i samma trakter. 2005 debuterade han för unga läsare med Samurajsommar, som blev Augustnominerad. Året därpå kom uppföljaren Drakmånad. I höst är Åke Edwardson aktuell med Bungalow, där huvudpersonen Kalle Edwards är tillbaka i Sydostasien. Orsaken: hans dotter Jenny är försvunnen. Senaste livstecknet kom från Bangkok. Det var för över en månad sedan. När Kalle var 20 gjorde han en årslång resa till samma platser som Jenny. I sitt sökande efter dottern återser han även platser där han var 45 år tidigare. Hur blev livet? Vad blev det av honom? Vem är han? Och vem är egentligen Jenny? Bungalow är en stor roman om livsval, försoning och det förflutnas långa skuggor.


Johan Heltne är svensk författare, skribent och musiker, uppvuxen i Uppsala och numera bosatt i Stockholm. Han romandebuterade 2014 med Det finns ingenting att vara rädd för, en berättelse om huvudpersonen Jonatans uppväxt inom Livets ord på nittiotalet. Den rosades av kritikerna, dramatiserades för scen och sattes upp på Uppsala stadsteater. Den kommer också att filmatiseras. Heltne fick också som en av nio författare Samfundet De nios julpris 2014. I år är han aktuell med sin andra roman, Emil. En man döms för våldtäkt. Sedan frias han. Han byter namn, säger upp kontakten med familj och vänner, börjar ett nytt liv på en annan plats. Efter åtta år åker han till Teneriffa för att hjälpa sin farmor. Hans liv styrs nu av regler: hård träning, regelbunden sömn, ingen alkohol. Men tristessen på ön är kvävande, han börjar bryta mot reglerna – och det förflutna kommer upp till yta. Han är frikänd, men hur blir han fri? Emil är en roman om att leva med att ha skadat det man älskar, och om att vara obegriplig inför sig själv. “Trots den yttre handlingens dramatik är Emil främst en skildring av hur det är att leva under ett inre psykologiskt hot, att sakna kontroll över det egna livet”, skriver Gefle Dagblad. “Efter den mycket starka debutromanen Det finns ingenting att vara rädd för befäster Johan Heltne sin ställning som en av våra mycket övertygande psykologiska realister.”


Lone Aburas
Lone Aburas, född 1979, är en av Danmarks mest omskrivna yngre författare. Hennes debutroman Føtexsøen (2009) fick stor uppmärksamhet och nominerades till flera priser. Hennes författarskap kretsar kring klass, ensamhet, vänskap, sjukdom och kamp. 2013 utkom boken Politisk roman i Danmark. I år kommer den i svensk översättning. Politisk roman handlar om Robert, som är tandläkare, och Rebecca, hans flickvän. De möttes under en rotbehandling. De bor i hans stora lägenhet, med sina tonårsbarn. En dag har Robert fått en knapp att ha på tröjan: “Jag gömmer en flykting.” Därefter börjar han säga: Handling leder till förvandling. Plötsligt ska illegale Amir bo hos dem. Rebecca är inte överlycklig över denna utveckling. Inte heller åt att Roberts gamle vän Mark, som ropar paroller från 80-talet, dricker deras rödvin och stöter på Roberts dotter. Eller över Amir, som röker, är depressiv och hela tiden närvarande. Och vad håller hennes egen son på med? Och varför är Roberts dotter plötsligt så mager? Kanske är det tid att engagera sig?


Nils Håkanson född 1975, är författare, översättare och förläggare, bosatt i Stockholm. Han väckte uppmärksamhet redan 2015 med den särpräglade spänningsromanen Järnskallen, som utspelar sig under hungerkravallernas Stockholm 1917. ”Jag har aldrig förr använt ordet imponerad om en genreroman. Nu gör jag det: jag är fett imponerad. Jag är så lycklig över att man kan lita på språket.” skrev en kritiker i DN. I romanen Ödmården (2017) skildras en märklig framtid, på ett sönderfallande, nybildande språk, där Sverige ligger under vatten och folket i Ödmården bor i gamla gruvhål. I höst är Nils Håkanson aktuell med ytterligare en roman, Den blinde konungens spira. I den inleder stölden av Tycho Brahes sista dagbok under adventstid 1922 en serie förvecklingar som leder långt tillbaka i historien och samtidigt skär rakt in i det framväxande moderna Sveriges hjärta.


Alla Poesi och Prosa:
Onsdag 4 September: ”Tema Börja och sluta med Beate Grimsrud, Martina Montelius, David Zimmerman och Alice Dadgostar
Onsdag 9 oktober, tema Frågor med Karolina Ramqvist, UKON, Naima Chahboun och Maja Lee Langvad (DK)
Onsdag 6 november, tema med Gungfly Åke Edwardson, Johan Heltne, Lone Aburas och Nils Håkanson
Onsdag 4 december, tema med Brott Monika Fagerholm, Judith Kiros, Mattias Hagberg och David Vikgren

  • Entré: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
  • Förköp här: Ticketmaster
  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen: 19:00
  • Åldersgräns 18 år
  • Arr Författarcentrum Väst
  • På stora scenen
  • Meny & bar.