Poesi och Prosa #1

Onsdag 5 februari

Sveriges ledande scen för uppläst litteratur!
Tema Snö med Klas Östergren, Lars Andersson och Ingvild H. Rishøi

Foto: Viktor Gårdsäter
Klas Östergren debuterade 1975 med romanen Attila. Efter två romaner till, Ismael och Fantomerna, slog han igenom stort med Gentlemen (1980), en rikt fabulerande roman om en ung mans väg ut i vuxenlivet, där han bland annat blir vän med bröderna Morgan. Gentlemen betraktas idag som en modern klassiker. Efter detta har Östergren byggt ett rikt författarskap med brett vingspann: från de återhållsamma berättelserna i 80-talets Österlentrilogi till framgångsrika manus för film och TV. Han har ägnat sig åt novellkonst samt åt att översätta Ibsens dramatik. Romanen I en skog av Sumak nominerades till Augustpriset 2017 och fick en kritiker att skriva “Det är en nåd att läsa Klas Östergren”. Hösten 2019 utkom han med romanen Hilde, som utgår från rollpersonen Hilde Wangel från Henrik Ibsens dramer Frun från havet och Byggmästare Solness. “Det är ett fullödigt porträtt, med klassiskt Östergrenska språng mellan allvar och humor, färgstarka skrönor och becksvarta djup”, skrev en kritiker.


Lars Andersson är en av de mest framstående svenska författarna i sin generation. Han debuterade 1974, vid 20 års ålder, med romanen Brandlyra, som uppmärksammades för sitt brådmogna anslag och likhet med Aksel Sandemoses verk. 1979 vann han stort erkännande, även internationellt, med sin tredje roman, Snöljus, som bland annat behandlar alienationen i det moderna samhället, till exempel genom en omdiktning av Sigurdskvädet och en modern thrillerintrig. Sedan dess har han skrivit en lång rad uppmärksammade romaner. Han har även publicerat flera böcker med essäistik, resereportage samt ägnat sig åt översättning. Romanen Berget (2002) nominerades till Augustpriset. Bland senare verk märks tvåbandseposet Ljus från Ingenstans (2008) och De levandes land (2012). För romanen De våra, som kombinerar en fiktiv kriminalgåta med en skildring av Karlstad under de sista krigsåren, fick han strålande kritik och nådde många läsare. Hösten 2019 utkom han med en fristående uppföljare, med titeln De Gaulles dotter och kommissarie Ringer.


Ingvild H Rishøi är en av de starkast lysande stjärnorna i den norska litteraturen idag och har hyllats av en samlad norsk kritikerkår. Hon har tilldelats Sultpriset, P.O. Enquists pris – samt både Bragepriset och Kritikerpriset. Rishøi har beskrivits som omutlig i sin empati, hjärtskärande utan att vara sentimental, skriver med stor klassmedvetenhet – och ett anslag av nåd. Hon debuterade 2007 med La stå. 2011 kom novellsamlingen Historien om Fru Berg och 2014 kom Vinternoveller, som 2019 också blev den första bok som i sin helhet översatts och publicerats på svenska. I Vinternoveller handlar berättelserna om att inte ha råd med trosor åt sin dotter, om att kastas upp på torra land som en fisk när man lämnar fängelset, om några syskons flykt från familjen genom ett isande vinterlandskap. “Det här är skitbra. Sanslöst begåvat. Läs, bara läs! Egentligen kunde det räcka så, med en entusiastisk uppmaning till var och en om att omedelbums läsa norska Ingvild H. Rishøi. Men, det finns mer att säga”, skriver Therese Eriksson i sin recension i Svenska Dagbladet.


pop
Alla Poesi och Prosa:

Poesi och Prosa #1: Onsdag 5 Februari, tema Snö Klas Östergren, Lars Andersson och Ingvild H. Rishøi
Poesi och Prosa #2: Onsdag 4 Mars, tema Broar Patrik Svensson, Helena Granström, Anna-Karin Hellqvist och Mona Monasar
Poesi och Prosa #3: Onsdag 1 April, tema Skikt Karin Smirnoff, Kjartan Fløgstad, Eva Runefelt och Lydia Sandgren (OBS LAGERHUSET)
Poesi och Prosa #4: Onsdag 6 Maj,  säsongsfinal och prisceremoni för Jag skriver i dina ord Susanna Alakoski, Stefan Lindberg och Nino Mick

  • Entré: 90 kr, 60 kr för studenter, medlemmar i FCV och läsecirklar
  • Förköp här: Ticketmaster
  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen: 19:00
  • Åldersgräns 18 år
  • Arr Författarcentrum Väst
  • På stora scenen
  • Meny & bar.