Poesi och Prosa #4 Inställt

Onsdag 6 Maj

Inställt, flyttas till hösten
Sveriges ledande scen för uppläst litteratur!
Säsongsfinal och prisceremoni för Jag skriver i dina ord
Susanna Alakoski, Stefan Lindberg och Nino Mick

 Foto: Sofia Runarsdotter

Susanna Alakoski är född i Vasa, Finland, men uppvuxen i Skåne och nu bosatt i Stockholm. 2006 debuterade hon med den självbiografiska romanen Svinalängorna som tilldelades det årets Augustpris och senare blev både film och teaterföreställning. I den dagboksfärgade boken Oktober i Fattigsverige (2012) försöker hon närma sig sin tonårstid och ser sin egen barndoms mönster gå igen i dagens Sverige; hemlöshet, fattigdom och osynlighet. Förra året utkom hon med den efterlängtade romanen Bomullsängeln, som inleder en svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela 1900-talet. “Jag läser Bomullsängeln fullständigt förtrollad av människorna och historien men också av Susanna Alakoskis fantastiska och poetiska berättarspråk”, skriver en kritiker.


Stefan Lindberg, född 1971 i Alingsås, bor nu i Stockholm. Han debuterade 1999 med den mycket uppmärksammade novellsamlingen Tusen nålar. Sedan dess har han utkommit med romanen Min terapi (2002) och novellsamlingen I Gorans ögon (2008). 2014 kom den kritikerhyllade romanen Du vet väl om att du är värdefull. 2016 utkom han med romanen Nätterna på Mon Chéri, om 33-årige Kenneth Swärd som var misstänkt medhjälpare till mordet på statsminister Olof Palme. I vår är han aktuell med ytterligare en roman, Splendor, där författaren Stefan Lindberg en majkväll stöter ihop med en viss Mathias Splendor Johansson på en uteservering i Stockholm. Splendor, människan, har förflutet i en sekt och en förmåga att få själar, minne och framtid att flyta samman. Splendor, romanen, spränger autofiktionens gränser och försätter läsaren i ett tillstånd av absolut och hallucinatorisk närvaro. Den pekar ut en ny riktning i Stefan Lindbergs författarskap – och återkopplar till dess rötter.


Nino Mick är född i Stockholm, uppvuxen i Tidaholm och bor och verkar numera i Göteborg. Nino Mick slog igenom som estradpoet med att vinna SM i poetry slam 2013, både individuellt och som medlem i Göteborgslaget. År 2015 tilldelades Mick Svenska kyrkans kulturstipendium för poesiprojektet Ninos ark, som behandlade genus- och klimatfrågor. 2018 debuterade Nino Mick som tryckt poet med diktsamlingen Tjugofemtusen kilometer nervtrådar. Boken nominerades till Borås tidnings debutantpris med motiveringen: “För en sammansatt diktsvit som med humor och sorg berättar om den angelägna kampen för frigörelse.” Aftonbladets kritiker skrev om boken: ”Med Nino Mick har den svenska estradpoesin äntligen fått en poet som, likt en sant post-binär person, vågar göra både och, ja helt enkelt en ledstjärna som kommer lysa länge och väl.””


pop
Alla Poesi och Prosa:

Poesi och Prosa #1: Onsdag 5 Februari, tema Snö Klas Östergren, Lars Andersson och Ingvild H. Rishøi
Poesi och Prosa #2: Onsdag 4 Mars, tema Broar Patrik Svensson, Helena Granström, Anna-Karin Hellqvist och Mona Monasar
Poesi och Prosa #3: Onsdag 1 April, tema Skikt Karin Smirnoff, Kjartan Fløgstad, Eva Runefelt och Lydia Sandgren (OBS LAGERHUSET)
Poesi och Prosa #4: Onsdag 6 Maj, säsongsfinal och prisceremoni för Jag skriver i dina ord Susanna Alakoski, Stefan Lindberg och Nino Mick

  • Entré: 90 kr, 60 kr för studenter, medlemmar i FCV och läsecirklar
  • Förköp här: Ticketmaster
  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen: 19:00
  • Åldersgräns 18 år
  • Arr Författarcentrum Väst
  • På stora scenen
  • Meny & bar.