Poesi och Prosa: Ljus och mörker

Poesi och Prosa: Ljus och mörker


Ola Larsmo är författare och litteratur­kritiker. Han debuterade på åttiotalet med Vind­makaren och har sedan dess publicerat flertalet roma­ner och essäer. Hans senare roman präglas av historiska miljöer med dokumentära inslag. “Oerhört rik roman om svensken som stred i amerikanska inbördeskriget”, skriver Stefan Eklund i DN om den senaste romanen Översten (2020). Hösten 2021 utkom Tio lektioner i svensk historia. Ola Larsmo är även samhällsdebattör och kulturjournalist.


Hanna Wikman är författare och biblioteksassistent. Efter debuten Lift (2010) har hon bland annat varit redaktör för Föreningen arbetarskrivares antologi Världen vi lämnar. Ditt hjärtas slag – en motståndsrörelse är hennes andra roman. I boken ryms såväl intima personskildringar som svävande naturporträtt, påläst arbetarhistoria och stora drömmar. Detta är en arbetarskildring av ett 30-tal som alltjämt är aktuellt.


Andreas Lundberg är författare och förläggare, som driver bokförlaget Alastor Press, främst inriktat på franska sekelskiftesklassiker. Han debuterade 2016 med den kritikerrosade romanen Storm i den pelare som bär, vilken följdes av den lika hyllade Ofarbar tystnad. 2021 kom den tredje och avslutande delen i romansviten, Gerontion. “Det är ju så här litteratur ska, eller åtminstone kan, vara: säregen, djupt allvarlig, driven av lika delar ovisshet och övertygelse”, skrev Rebecka Kärde i sin lovprisande recension i DN.

Karoline Braendjord är född 1990 och bosatt i Oslo. Hon har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hennes debutdiktsamling Jag vill vakna till världen tilldelades både Kritikerprisen och Tarjei Vesaaas debutantpris 2020. I boken försöker Braendjord förhålla sig till världen, till barndomen och till moderns död. Sorg och längtan efter frihet uttrycks som visioner, fantasier och obevekliga logiska observationer i dikter som, trots sin sorg, har ett stort förtroende för världen.

Onsdag 02 Februari
Stora scenen

  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen kl. 19.00
  • Entré: 90 kr, 60 kr för studenter, medlemmar i FCV och läsecirklar
  • På stora scenen
  • Ingång Djurgårdsgatan 13
  • Meny & bar.
  • Starta kvällen tidigare i huset med en god middag eller en öl. Vår mysiga restaurang ”Hängmattan” (annan entré/lokal i samma hus, ingång från Karl Johansgatan 16) är öppen med mat & a la carte onsd-sönd från kl 17.00
  • Om du vill äta i Hängmattan så kan du boka bord här: BOKA BORD

Köp förköp eller på Pusterviksbiljetter/Järntorget
Arrangemang i samarbete med ABF Göteborg