Forum för Poesi & Prosa #2, tema: Solo

Onsdag 10 Oktober

Sveriges ledande scen för uppläst litteratur!

pop

 


Foto: Sofia Runarsdotter

Tomas Bannerhed är uppvuxen i Småland, bor sedan 90-talet i Stockholm. Han har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör. 2011 debuterade han som romanförfattare med Korparna, som fick ett väldigt genomslag hos både läsare och kritiker. Boken vann bland annat årets Augustpris och Borås tidnings debutantpris, har översatts till ett 10-tal språk och filmatiserats. 2015 gav Bannerhed ut fågelprosasamlingen I starens tid tillsammans med Brutus Östling. Han har också gjort Bannerheds bevingade vänner för Sveriges Radio P1. I höst återvänder han till romanformen för första gången sedan debuten, med romanen Lugnet. Den handlar om Urban som fyllt trettio och flyttat från landet till staden med drömmar om ett nytt liv. Men efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över. Lugnet är en roman om begär och hämnd i ett Stockholm på tröskeln till det nya millenniet.


Foto: Göran Segeholm

Mirja Unge är en av sin generations främsta prosaister och dramatiker. Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom. Därefter har hon gett ut romanerna Järnnätter (2000) och Motsols (2005) samt novellsamlingen Brorsan är mätt (2007). Hon har belönats med Katapultpriset, Tidningen Vi:s litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Nu är hon tillbaka med en ny roman – och enligt kritikerna bättre än någonsin. Jag går och lever handlar om Tove, som bor på landet med farsan, en oförutsägbar skiftarbetare, och syrran, som försöker dominera henne. Tove rör sig viljelöst mellan en högstadieskola präglad av övergrepp och kaos, hemmafester med skitiga killar i skitiga hus och hemmet, som hon vill vara i så lite som möjligt.


Foto: Robert Seger

Heidi von Wright är en finlandssvensk poet. Hon debuterade 2003 med den uppmärksammade diktsamlingen skör och spräcklig. Därefter har hon gett ut sex diktsamlingar. Hon har också varit aktiv som kulturskribent och illustratör. Hon publicerar även regelbundet serieteckningar, bildkonst och diktfilmer, bland annat via sin blogg. I sin senaste diktsamling, mellanblad, går Heidi von von Wright med ekokritiska steg genom ett förfallande diktlandskap. De flesta har gett sig av men rösterna dröjer kvar. von Wright rör sig från insekters känselspröt till massiva galaxers spiralkonstruktioner på jakt efter ledtrådar om det förflutna och framtiden, med ett lyriskt språk som är både känsligt och träffsäkert.


Foto: Mai Nestor

Aleksander Motturi är författare och dramatiker, bosatt i Göteborg. Han har sedan starten ingått i redaktionsrådet för Kulturtidskriften Glänta. Han har också grundat Clandestino Festival. Tillsammans med Johannes Anyuru skrev han dramat Förvaret, som hade premiär på Göteborgs stadsteater 2009. 2011 debuterade han som romanförfattare med Diabetikern, som skildrar en man som blir besatt av sin sjukdom. För sin andra roman, Svindlarprästen (2012), nominerades han till tidningen Vi:s litteraturpris. 2017 utkom hans tredje roman, Broder, för vilken han vann Sveriges Radios lyssnarjurys romanpris. I höst är han aktuell med sin fjärde roman, Onåbara. I den söker en ung dokumentärfilmare asyl i Sverige – och vill att någon ska skriva den oförglömliga berättelse om förbjuden kärlek och svek som han bär på.

Vårens dagar:
Forum för Poesi & Prosa #1 5 September, tema: Kronologi
Forum för Poesi & Prosa #2 10 Oktober, tema: Solo
Forum för Poesi & Prosa #3 7 November, tema: Omtagning
Forum för Poesi & Prosa #4 5 December, tema: I sällskap

  • Entré: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
  • Förköp här: Ticketmaster
  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen: 19:00
  • Åldersgräns 18 år
  • På stora scenen
  • Meny & bar.