Ett grönt kulturhus!

De flesta forskare är tydliga med att vi  snabbt måste arbeta för en bättre miljö. Det gäller i högsta grad på det sätt vi utvecklar våra städer.
Och här är vi – i Majorna, i Göteborg. Vad kan vi göra?!


September 2021

Köp närodlat och hämta upp grönsakerna på Musikens Hus!


Vill du vara med och bidra till att lokalproducerad mat blir tillgängligt för fler? Då kan du anmäla dig som testkonsument av lokalodlade grönsaker.
 Grönsakerna som du köpt lämnas ut via utlämningsplatser i staden vid Musikens Hus, Västra porten till Majorna och Lilla Änggården, Änggården Linnestaden.
Mer information om förutsättningarna för att delta och intresseanmälan hittar du här: https://utskick.businessregion.se/b/v?event=729&ucrc=E7BD8AF091

(Att vara testkonsument innebär att köpa lokalproducerade grönsaker från stadsnära odlare omkring Göteborg och delta i dialogen om och utvärderingen av olika affärsmodellers styrkor och svagheter. Genom att delta bidrar du till projektets fortsatta utvecklingsarbete utifrån ett användarperspektiv).
Häng på!

 

– Medverkande i projektet är Fastighetskontoret och Konsument & medborgarservice från Göteborgs Stad, Göteborg Energi, Higab AB, Västra Götalandsregionen och projektägare Business Region Göteborg AB. 

– Mer information om Cirkulära affärsmodeller inom gröna näringar: https://www.businessregiongoteborg.se/innovation-samverkan/hallbar-utveckling-i-samverkan/cirkulara-affarsmodeller-inom-grona-naringar 


September 2021
Musikens Hus har blivit inbjudna att tillsammans med bl.a. BRG utveckla projektet ”Cirkulära affärsmodeller inom gröna näringar”

Göteborg, likt andra städer, måste använda sina resurser smartare och hållbarare. Staden jobbar allt mer mot en cirkulär ekonomi enligt Göteborgs miljö- och klimatstrategiska program tillsammans med näringsliv, akademi och civilsamhället för att minska Göteborgs klimatavtryck.
Projektet Cirkulära affärsmodeller inom gröna näringar lägger fokus på cirkulära affärsmodeller genom att skapa ett lokalt kundvärde för lokala gröna företag inom livsmedelssektorn. Genom att uppmuntra gröna innovationer och affärsmodeller kan staden minska sin egen klimatpåverkan samtidigt som vi bidrar med minskade utsläpp globalt.

Vi har under september månad initierad ett samarbete med lokala odlare runt Göteborg där vi bl.a. vi agerar utlämningsplats för de som beställt varor av odlarna.
Vi hoppas projektet ska växa och att fler i vårt närområde vill göra beställningar. Mer info kommer snart.Juli 2020
Green Mobility välkomnas på vår gård.

Under sommaren har det danska företaget GreenMobility rullat igång 100 elbilar som kan hyras i Göteborg. Bilen parkeras och laddas gratis på någon av de parkeringsplatser som Parkering Göteborg och Göteborg Energi har förberett.
Konceptet är enkelt. I GreenMobilitys app kan användaren hitta alla lediga bilar i staden, boka dem och köra för ett minutpris. Det går också att hyra en bil för ett helt dygn, perfekt för lite längre resor.
Bilarna är tillverkade av återvunnen plast och drivs på elektricitet från förnybara energikällor genom Göteborg Energi.
Bilarna släpper varken ut koldioxid, kväveoxider eller några andra skadliga ämnen.
Se mer: >>>>> green mobility


Musikens Växthus har nu stått här i två säsonger, så mycket härlig feedback och grön skön yta vår gård har fått.
 


Fb sidan igång:

Kliv in här och GILLA oss, vi behöver er. Hela tiden. I 25 år till. Minst
Klicka här >>> fb sida Musikens Hus Grön Kultur April 2019


Nu är vi igång : klubbiga klimatkvällar med mingel, forskare, föreläsare, vegetarisk mat och Öppen Bar…. och så lite musik från DJ-båset

Klicka här >>> Klimatkvällar Start April 2019Higab skriver om oss i sin årsrapport (!) – om ett hållbarhetsarbete i deras fastigheter. (sid 10+11)
Klicka här >>> Higabs årsredovisning Mars 2019 sid 10+11Plötsligt stod den där, tre år senare men skam den som ger sig. Jösses vad fint det kommer att bli.
Musikens Växthus (odlingsgruppen) har börjat förgro.
Följ detta!Politiker måste vara mer konkreta och kunna driva på bättre, vi har föreläsningar på gång..
Klicka här >>> Tidningen Syre Feb 2019Dec 2018 – Vi har haft ett första info-pepp arrangemang med föredrag, DJ och öppen bar. Tokmycket folk och enorm respons!! Johan Ehrenberg från ETC visar på hoppet och möjligheter. Just nu planerar vi för en fortsättning – mer kunskap, mer praktisk information, mer inspiration, mer pepp!… Hoppas att vi ses.”Stora tankar blev verklighet” – Gbg Energi skriver om vårt samarbete kring laddningsstolparna på gården
 Klicka här >> Gbg Energis nyhetsbrev Nov 2018Musikens Växthus. The foodprint lab och Grow Gbg visionerar ihop med oss om en grönare gård.  Higab är intresserade och byggstart i feb/mars 2019!
Klicka här >> Grow Gbg Webb Nov 2018”Musikens Hus har stora hållbarhetsvisioner” Vi fortsätter att tillsammans med Higab utveckla deras fastighet och vår verksamhet.
Klicka här >> Nyhetsbrev från Higab Sep 2018Nu är anläggningen igång och vi kan börja producera vår egen energi, tidningarna skriver om oss.
Klicka här >> Artikel i ETC Oktober 2018Sep 2018 – Nu har vi till slut en färdig komplett anläggning uppkopplad mot nätet.
Yes!
2012 började vi jobba för solenergi och nu fem år senare så är vi här. Då, 2012 var det inte lätt att få fastighetsbolaget, tjänstemän och verkställande personer i olika beslutspositioner att ta oss på allvar och ihop med oss satsa på lokalt producerad el – och det slutade med att vi fick slanta och finansiera allt själva.
Vi känner nog en viss besvikelse över att steget från kommunens politiska beslut och stadens hållbarhetsdirektiv och utfästelser inte blir något mer när den möter verkligheten. En gissning är att om fem år så är läget helt annorlunda, då görs mer och vi alla har fått mer fart i hållbarhetsarbetet.
Trots det så är just nu bara en skön känsla att jobba här och driva vår verksamhet framåt!

Systemet är designat med 144 st monokristallina 300 W paneler från Neo Solar Power.
Det motsvarar en toppeffekt på 43,2 kWt. Uppskattningsvis ska den ge 45,01 MWh/år.
Panelerna är anslutna till två Fronius Symo 20.0 växelriktare och sen anslutna till det gemensamma elnätet.
Vi är s.k. mikroproducenter av grön el och säljer därför överskottet vissa perioder och får balansera perioder med underskott med att köpa tillbaks miljöel.
Placeringen är gjord på sex takdelar och följer det beviljade bygglovet från stadsbyggnadskontoret, som innebar att vi i stort sett fick gömma undan varenda panel. Det för att de inte skulle störa gatubilden, eller förvanska byggnaden. Vi tycker det skulle höja upplevelsen av fastigheten och att det skulle se häftigt ut att se att det här satsas på fossilfri solel – och ville gärna att panelerna skulle synas. Olika värderingssätt som möts och måste samverka…. Nu är det bara fåglarna som får njuta av att se dem.
Iallafall –  vi som jobbar och besöker Musikens Hus får nu njuta av att tillsammans göra mindre ekologiska fotavtryck.
Det är värt mycket. :)

Vi kommer att fortsätta att hitta bra projekt och utveckla det gröna kulturhuset, en hel del idéer finns på gång.
Har du samarbetsidéer – maila oss. Hoppas vi ses.erik@musikenshus.seAug 2018 – De första panelerna är fastskruvade, snart där…

Juni 2018Åtta laddstolpar för elbilar står nu på plats på Musikens Hus gård & parkeringsplats. De ger totalt 2 x 22 kW och det är Gbg Energi ihop med P-bolaget som satt upp dem. De ska kunna serva 16 bilar samtidigt -så det är bara att komma och ta för sig.

Avtalen för att sätta upp solpaneler är klart!
Mera Sol blir de som levererar och under sommaren kommer 144 paneler sitta på taket och mata in ca 40 kW (toppeffekt) i huset. Äntligen!!

Stadsodlingsprojekt – piloten håller på att ta form och ihop med ”the food print lab” & ”Grow Gothenborg” byggs en odlingsplats på gården. Åtta odlare ska få kliva in här och bl.a. odla för vår restaurang och för eget bruk.Juni 2017:
Musikens Hus Grön Kultur och en Pilot 2017!

2012 startade vi så idén med att göra Musikens Hus till ett Co2 fritt kulturhus. Projektet har blivit konkretare och vuxit under i takt med att vi sett så många behov och beröringspunkter både i huset och från andra aktörer utanför fastigheten. Kul!
Energikartläggning i huset och lokal energiproduktion har varit huvudfokus under ett par år och vi hoppas att vi snart har ett avtal klart med Higab så att vi tillsammans med dem kan ansluta en 40 kW solpanelanläggning på taket.
Nästa steg framåt är egentligen det som känns roligast– att fortsätta arbetet med det gröna kulturhuset även på utsidan och runtomkring Musikens Hus. Förutom ett vegetariskt kök i restaurangen, lokal energiproduktion, ett hållbarhetsarbete inne i huset, vill vi även försöka bli en samlingsplats för positiva gröna initiativ.
Vi hoppas att området runt huset, nu en parkeringsplats, skulle kunna ges möjlighet att husera en sorts arena i stadsdelen som då kan samverka och husera olika sorts projekt som görs och drivs från Musikens Hus, kommunen, privatpersoner, föreningar, förvaltningar, bostadsbolag o.s.v.

Piloten till detta skulle i ett första skede bli en satsning på en mindre del av parkeringsplatsen och skulle kunna innehålla laddningsstolpar för privata elbilar, parkering för el-lastcyklar och elbilar i kooperativ hyrpool, stadsodlingar, grönskande ytor kombinerade i en uteservering för vårt vegetariska kök. Detta kombineras med olika typer av arrangemang tex solcellsinfoträffar, skolprogram med miljötema, besök och demonstration av vår solcellsanläggning, mindre utomhuskonserter drivna av mobila solcellsscener osv.