Forum för Poesi och Prosa

Onsdag 9 November

Sveriges ledande scen för uppläst litteratur!

Tema Rörelse med Nina Björk, Lina Wolff, Catharina Gripenberg och David Norlin.

9nov16POP
Nina  Björk är litteraturvetare, frilansjournalist, författare och feminist. Hon föddes i Offerdal, men växte upp i Falkenberg. Björk blev oerhört namnkunnig med utgivningen av klassikern Under det rosa täcket (1996) som fick ett betydande inflytande på det sena 1990-talets feministiska rörelse.. Hon har bland annat tilldelats Harry Martinson-priset 2014 och Axel Liffner-stipendiet 2015. I sin senaste bok Drömmen om det röda; Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek slår hon följe med en socialistisk ikon och  och portalfigur och resonerar kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan.

Lina Wolff bor i Hörby och har tidigare varit bosatt i Italien och Spanien där hon jobbat som tolk och handelsagent. Wolff debuterade 2009 med den hyllade novellsamlingen Många människor dör som du. Hennes första roman Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012) belönades bland annat med Tidningen Vi:s litteraturpris och har nyligen rönt framgångar i engelsk översättning. I hennes tredje bok, De polyglotta älskarna, som utkommer i höst, drömmer den manliga huvudpersonen om en älskarinna som talar alla hans språk. Sökandet tar honom från Stockholm till Italien, där han lär känna en markisinna på ruinens brant. I en vindlande romanväv står mannens blick på kvinnan i centrum – men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.

Catharina Gripenberg är född i Jakobstad, Finland och är en finlandssvensk författare, numera bosatt i Köpenhamn. Gripenberg har studerat litteraturvetenskap vid universitetet i Helsingfors, filmvetenskap i Århus, hon har även läst på Forfatterstudiet i Bø i Norge. 1999 debuterade hon med diktsamlingen På diabilden är huvudet proppfullt med lycka. Hennes senaste diktsamling är Handbok att bära till en dräkt från 2016 där olika facetter av jaget rör sig in i en både föränderlig och konkret diktvärd som känns både personlig och allmängiltigt, humoristisk och allvarlig.

David Norlin bor i Göteborg med fru och två barn. Han är författare och psykolog och arbetar för närvarande med en avhandling om föräldrar till barn med funktionshinder. I Norlins debutroman Dagar utan ljus, nätter utan mörker har ett överraskande atombombsangrepp utplånat en tredjedel av landets befolkning. Tjugo år senare är det fortfarande oklart vem som stått bakom angreppet. Berättarjaget har kallats in till tjänst på en atomubåt med ett farligt uppdrag som endast kaptenen känner till. Men jaget har också ett eget, hemligt uppdrag. Debutromanen har beskrivit som en vacker balansgång mellan abstrakt och sci/fi-artad scenografi och psykologisk konkretion.

Mer: www.poesiochprosa.se

Arrangör Författarcentrum Väst
I konsertlokalen. Meny och bar.
Tar dig till Pusterviksbiljetters hemsida

  • Entré: 80:-, , 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel.
  • Förköp här: Pusterviksbiljetter
  • Programstart: 19:00 (insläpp förköp 18.00, övriga 18.30)
  • I konsertlokalen
  • Meny & bar.

Vid förköp gäller (om inget annat anges) att biljetter kan köpas via
Pusterviks biljettservice tel. 13 06 80 eller Bengans tel. 24 24 00
Boka: www.pusterviksbiljetter.com alt. på nätet: ticnet.se

Musikens Hus stöds av Göteborgs Kulturnämnd och Kulturrådet.