Forum för Poesi & Prosa #3, tema: Omtagning

Onsdag 7 November

Sveriges ledande scen för uppläst litteratur!

pop


Foto: Caroline Andersson

Joakim Pirinen står i särklass bland svenska seriekonstnärer, med en svårdefinierad stil som präglas av svärta och mörk, absurd humor. Han fick sitt stora publika genombrott med albumet Socker-Conny 1985. Sedan dess har han givit ut en mängd seriealbum och bildböcker. Han har också utmärkt sig som text-ljudkompositör, bildkonstnär och prosaist, exempelvis med böckerna Den svenska apan (2001) och Den röda drömmen (2013). I höst är han aktuell med boken Anspråkslösa förslag, i vilken han går igenom livets samtliga ämnen och ger förslag på förbättringar eller förenklingar på vanligt förekommande problem. Boken riktar sig till samhället i allmänhet, och staten och individer som känner ansvar i synnerhet.


Foto: Lina Ikse

Lina Ekdahl är poet och dramatiker, bosatt i Göteborg. Sedan 1984 har hon läst sina dikter inför publik, i och utanför Sverige. Hon debuterade i bokform 1994 med diktsamlingen fram på dagen. Lina Ekdahl har alltid fått mycket uppmärksamhet för sina böcker, och uppskattning för sina läsningar, men 2012 nådde hon en större publik med den blåvita diktsamlingen Diktsamling. Hon har skrivit dramatik för både barn och vuxna – och arbetat med och skrivit för radio, bl.a. för Tankar för dagen, Kulturradion och Obs. 2017 vann hon Sveriges radios novellpris med novellen Rent bord. I september utkommer hon med en ny diktsamling, Fyrahundrafyrtio år, en trampande, drastisk, uppreprande, ömsint vandring i denna era av tid.


Foto: Ines Sebalj

Malin Lindroth är född i Surte utanför Göteborg. Hon publicerade sin första diktsamling, Lära gå, 1985. Hennes första roman hette Vaka natt och kom ut 1999. För den belönades hon med Aftonbladets litteraturpris. Därutöver har hon skrivit tre diktsamlingar, en barnbok, en berättelsesamling, två lättlästa romaner och en teatermonolog i bokform. Hon har också skrivit pjäser som spelats på bland annat Folkteatern, Unga Dramaten och Backa Teater. Hon är också kulturskribent, och medverkar regelbundet i Göteborgs-Posten. I våras kom hennes senaste bok: Nuckan. Malin Lindroth är barnlös och har levt ensam i nästan trettio år. Hennes ofrivilliga ensamhet väcker starka reaktioner, därför har hon bestämt sig för att skriva om en livserfarenhet som efterfrågas lika lite idag som i det förflutna – och reclaima ordet nucka. Boken har fått lysande recensioner och gett upphov till många diskussioner. “En fantastisk långessä”, skriver Dagens Nyheter, “en storslagen liten bok om ensamhetens börda.”


Foto: Göran Segeholm

Joel Mauricio Isabel Ortiz är född i Colombia, uppvuxen i Norrköping, och debuterade våren 2018 som romanförfattare med Sången om en son. Hen är utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola samt Balettakademien i Göteborg och är utöver författare även musikalartist och skådespelare. 2017 hade hen ett residensår på Riksteatern som dramatiker och regissör. Sången om en son handlar om en sons uppgörelse med sin far – om rasismen, våldet och tvånget att stöpas om till en man. Men det handlar också om huvudpersonens uppgörelse med sin egen destruktiva livsstil. “Sången om en son är en bitsk, rolig och ovanligt konsekvent genomförd debutroman”, skrev Mikaela Blomqvist i Aftonbladet. “Som uppgörelse med den unga, svenska tomhetsprosan är den mycket välkommen.”

Vårens dagar:
Forum för Poesi & Prosa #1 5 September, tema: Kronologi
Forum för Poesi & Prosa #2 10 Oktober, tema: Solo
Forum för Poesi & Prosa #3 7 November, tema: Omtagning
Forum för Poesi & Prosa #4 5 December, tema: I sällskap

  • Entré: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
  • Förköp här: Ticketmaster
  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen: 19:00
  • Åldersgräns 18 år
  • På stora scenen
  • Meny & bar.