Grön Kultur: Klimatklubben + Livemusik med Stråf

Tisdag 15 Oktober


Foto: Linnea Jonasson Bernholm
Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft
En inspirerande föreläsning med Johanna Nilsson, en av Klimatklubbens tre initiativtagare där fokus ligger på konkreta tips och verktyg till verklig förändring.
Vad kan du som individ göra? Och hur påverkar du politiker och företag? Om vikten av att skapa förändring, organisera sig och gå från depp till pepp. Under en timme guidas åhörarna genom fakta, konkreta tips och lösningar. Alltid på det sätt som på kort tid blivit Klimatklubbens signum: lättillgängligt, tydligt och inspirerande.
Områden som mat, transport och konsumtion belyses, precis som vikten av att prata, engagera sig och att fokusera på normförskjutning.
Föreläsningen baseras på boken med samma namn, aktuell hösten 2019 (Norstedts förlag).


Tre influensers startade förra året ”klimatklubben” med stor framgång. I höst kommer de med en ny rykande färsk och peppig bok proppad med hårda siffror och inspiration om hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv. Den utgår från individens perspektiv (varje läsare ska kunna sätta egna klimatmål) men visar också vikten av normförskjutning, konsumentmakt och politisk påtryckning.

Från deras hemsida: INFLUENCERS GÅR IHOP FÖR KLIMATET

När FN:s klimatpanel släppte en ny rapport där de varnade för kraftigt ökade klimatförändringar – om vi inte agerar nu  lanserades Klimatklubben.se av tre influencers som har hållbarhet som sin hjärtefråga.
– Vi influencers når flera tusen människor varje dag. Det vill vi utnyttja. Vi har ett brett kontaktnät och sitter i en position att göra stor skillnad, säger Emma Sundh, journalist, influencer och en av initiativtagarna till Klimatklubben.
– Vårt mål är att ge människor en chans att påverka genom oss. Både i det lilla – genom att guida varandra till bättre val – och det stora, genom att vi kan starta upprop eller utöva konsumentmakt tillsammans, säger Maria Soxbo, journalist och influencer.

Enligt FN måste varje individ sänka sina utsläpp till 1-2 ton i framtiden. Medelsvensken släpper idag ut 11 ton koldioxid per år och lever som om det fanns 4,2 jordklot. Det gör det inte. Vi har bara en planet och vi håller på att förstöra den.

– Vi har vant oss vid en bekväm – och ohållbar – livsstil, och den känns svår att ge upp. Vi vill med Klimatklubben påpeka allvaret med klimatkrisen, men också ladda klimatkampen med positiva förtecken. Det finns så många bra idéer och alternativ därute! Men framför allt måste vi inse att vi behöver göra allt i vår makt de närmaste åren – medan tid finns. Vad som händer sedan får vi se, men för att få veta vad framtiden har att erbjuda måste vi se till att det blir någon framtid först, säger Maria Soxbo.

På ett dygn brakade Klimatklubbens följarantalet loss i rekordfart. Över 1000 personer från Sveriges alla hörn började följa initiativet på Instagram och snart sjudubblades antalet.

– Läget är kritiskt och människor vill engagera sig, göra något. Då är det skönt att kanalisera all klimatångest till engagemang och gemenskap. Det är annars lätt att känna sig liten och ensam i den här frågan, säger Johanna Nilsson.

Med en hastigt växande följarskara, ett enormt engagemang och viljan från följarna att göra mer öppnades ytterligare en kanal upp – ett diskussionsforum på Facebook. Här diskuteras allt från smarrig klimatsmart mat, resor och elbilar till hållbart pensionssparande.

– Klimatklubben drivs helt idéellt, men jag kan inte tänka mig något bättre att lägga min tid på. Det handlar om att kunna se nästa generation i ögonen och stolt kunna säga att vi gjorde något när vi hade chansen. Vi kan inte fortsätta peka åt andra länder eller personer, vi måste peka på oss själva först och göra våra avtryck så gröna som möjligt, säger Emma Sundh.


STRÅF Vocal Strings:
Klart och bokat!!
Vi är glada att nu också få livemusik under kvällen. Den rutinerade gruppen är verksam i Göteborg har många föreställningar och konserter i bagaget. Ikväll bjuder de på ”specialdesignade gröna låtar och återanvända hits”. Eget och andras material. De spelar kort innan föreläsningen och längre efter.
Mer om gruppen: http://www.straf.se


Alla ”Grön Kultur” arrangemang:
Grön Kultur #1: Tisdag 17 September Klimatkoll
Grön Kultur #2 Tisdag 15 Oktober Klimatklubben
Grön Kultur #3 Tisdag 19 November Svinnlandet

Fri entré På Scen: 19.00 Meny & Bar
Stråf spelar kort innan föreläsning och längre efteråt!
Vill du äta, få tag i en dricka i baren och en hitta plats så öppnar vi redan kl 1800.
Lokal: Musikens Hus, Restaurangen Karljohansgatan 16

Ett samverkansarrangemang med ABF Göteborg Hyresgästföreningen Västra Göteborg.
Kom och lyssna, delta, mingla, bli inspirerad och engagerad.

   

”Vi vet i allmänhet på tok för mycket om klimatets problem men alldeles för lite om möjligheterna”

  • Fri entré
  • Öppnar kl. 18.00
  • Start från Scen kl. 1900
  • Stänger ca 21.00
  • På Hängmattan
  • Ingång Karl Johansgatan 16
  • Mat finns att köpa i vår vegetariska restaurang ”Hängmattan” öppen med a la carte från kl 1700
  • Bar med öl, vin, kaffe och snacks finns i lokalen.