Jonathan Hilli & Juho Kanervo

Jonathan Hilli & Juho Kanervo


Jonathan Hilli har beskrivits som en framtidens viskonstnär och belönades med Manifestpris för
debutalbumet Jordsånger (2018). 2020 släppte Jonathan Hilli uppföljaren Sånger att brinna till med tio vildvuxna visor och utbrytarkonst i musikform. 

Jonathan Hilli är en prisbelönt finlandssvensk sångare, gitarrist och låtskrivare. Expressionist, målare i ord och toner. Hans sånger kännetecknas av tätvävda textrader och uttrycksfulla arrangemang. Han är även verksam som teatermusiker och gitarrist i folk-rockgruppen WoodsFolk och indie-visgruppen Slaktarn och Soldanspojken.


Juho Kanervo Cello är en flitigt anlitad finsk cellist och basist. Känd för sitt lyhörda improviserande och explosiva uttryck. Lika dos Bartok och Bach som Hendrix och Coltrane.

”…Man undrar och rycks med. Sången börjar experimentellt utforskande bland disharmonier och skavande klanger. Efterhand landar tonen och texten harmonisk i poesin, i traditionen…//…utforskar ständigt texten och musiken. Fantiserar, experimenterar, musicerar inlyssnande i samklang med den egna rösten, gitarren och sina medmusikanter. Han leker med röstens böjlighet och färger utan att ställa sig i vägen för gestaltningen och aldrig på bekostnad av traditionen. Han är en framtidens viskonstnär”
- Motivering Hanne Juul-stipendiet 2020

”När Jonathan takt för takt tar sig fram genom sin egen musik blir det nästan som att föda barn. Det gör vansinnigt ont och man vill bara komma därifrån. Men när man väl är igenom smärtan ligger det plötsligt ett helt värnlöst spädbarn på ens bröst. Någon som man inte kan låta bli att älska”
- Maria Lagergréen Västlund / Lira 2018

Torsdag 02 Juni
Hängmattan

Arrangemanget i samarbete med ABF Göteborg