Stilla Havet, Amanda X (USA), Silverkulten

Lördag 28 september


För ca 2 veckor sen så hörde jag Stilla Havet för första gången och blev helt såld. Vi hörde genast av oss angående att boka dom och då visade det sig att att de ska släppa sitt nya album den 27:e September. Vi fick äran att sätta upp releasefesten i Göteborg dagen efter. Ibland klaffar det riktigt bra helt enkelt!


STILLA HAVET– på scen 00.00
’Brinnande horisont’ är ett kondensat av känslan när livet rinner mellan fingrar som spärrats upp för att försöka fånga drömmar och lycka. Det är tyvärr en feeling som är rå och kall.” Säger Elias Eriksson

Hyllade debutalbumet ’Början på ett slut’ följdes upp i höstas med Pyongyangtriologin, en EP framdriven under atombombshot, några intensiva dygn i Nordkorea. Sen landade Stilla Havet tillbaka i vardagsmelankolin på Ringvägen och tvingades ta tag i spruckna läppar och relationer, tomma drömmar och de sociala mediernas självbedrägeri. Jakten på nya känslor, och omvärldens tvång att slipa ner alla starkare förnimmelser än lättnaden över att allt ännu inte krossats, krockade och resulterade i stoffet ’Brinnande horisont’ bygger på.

”För femton år sen satt August och jag i en ockuperad lägenhet i Gomel och slevade i oss svampsoppa på väg till en hemlig punkspelning i en vitrysk fabrikskantin tolv mil från Tjernobyl. Vi var lika livrädda för säkerhetstjänsten som för uransvampen.”
”Idag har kärnvapenhoten och atomkraftens vålnader vaknat igen, som skuggor över våra liv och våra barn är fjärde generationen som fötts med cesium i benmärgen.”

Man hör Reagans stjärnornaskrigs-lasrar i skivans syntar, och jobbpendlandets monotoni i rytmerna. Melodram är en del i livet och Stilla Havet smälter samman det där, en legering som ger hopp i natten och i den karga morgontimmarna. ’Brinnande horisont’ blir Stilla Havets andra LP och fortsättning på bandets utveckling mot ett uttryck som fångar samtidens elektroniska mörker, 80-talets dramatik och popmusikens tröstande melodier. Suicide’s kemiska New York-rytmer och Indochine’s frankofona kolonialpanik landar på ett kaosigt Madchesterdansgolv när Stilla Havet gör bokslut över sakernas tillstånd. Albumet är producerat av Stilla Havet och Daniel Fagerström, det släpps hösten 2019 på Novoton.

“…lika utmanande drivet som ödesmättat mörkt … en stilig sammanvägning av klassisk svensk postpunk och Devo” – [glad mun] Nöjesguiden om EP:n “Verklighet och Fantasi”

“…lite kantigare, lite farligare fast med samma underbara melodier som vanligt” – 5/6 Gaffa om EP:n Verklighet och Fantasi”

“… Ibland är det rak punk, oftare en framåtlutad postpunk med skarp monotoni i trummor och hårt distad bas. Ändå låter det sällan särskilt tungt och inte alls dystert, trots låttexternas försök att vända ut och in på det moderna, urbana livet.” – 4/5 DN om debut LP:n “Början på ett slut”


AMANDA X (US) – på scen 23.00
Trion Amanda X från Philipadeliphia har turnérat intensivt i USA med akter såsom Parquet Courts, Mudhoney, Protomartyr, The Vaselines m.m men först nu är det dags för deras första Europaturné! Vi passade på att boka in detta Sverigedatumet. Alla vet ju att Göteborg är den musikstad som man ska uppleva om man ska till Sverige. Är du ett fan av Vivien Girls m.m bör detta vara right up your alley!

Se musikvideon till Vivid Sweet här:
https://m.youtube.com/watch?v=aekwOUJxkjo

Lyssna här:
http://Amandax.bandcamp.com


SILVERKULTEN – på scen 22.00
Silverkulten bildades i gbg 2015 med viljan att spela ärlig musik på svenska. Med en fot i punkträsket, och den andra i popskogen spelas allskrålsvänligt skrammel att skrika hjärtat ur sig och att läska på till.

”Med de omisskänneliga referenserna till 77-punk och nutida svensk dödspop är deras reverbdränkta debut särskilt relaterbar. I blandningen mellan allsångsvänliga refränger och ångestfyllda texter blir konturerna allt tydligare att känna igen sig i.” – HYMN i ”årets bästa svenska indiedebutanter 2018”.

I bagaget finns ett album från förra året, och en EP från i år. Nu väntar en ny skiva med singlar på att släppas från och med i höst, och innan dess ska materialet krocktestas och slipstenen dras. Bjudas välkomna!

DJ: Virginia & The Flood
Facebookevent

  • Förköp Tickster och Pusterviksbiljetter
  • Entré Early bird finns ute för 100 kr, priset stiger sakta o slutar på 150 pix I dörren.
  • Dörrar kl. 21.00
  • På Hängmattan
  • Ingång Karljohansgatan 16
  • Restaurang öppen med a la carte från kl 1700 – Meny & Bar.
  • Arrangemanget sker i samarbete med ABF Göteborg