Forum för Poesi och Prosa

Forum för Poesi och Prosa


Elisabeth Åsbrink
Elisabeth Åsbrink är en av Sveriges mest framstående facklitteraturförfattare. Hon har skrivit ett flertal lovordade böcker om historiska och aktuella ämnen och nått en bred publik. Hon skriver på djupet om olika former av förföljelse, inte minst utifrån sin egen familj. Hennes far överlevde Förintelsen i Ungern och hennes morfar emigrerade till Storbritannien från Thessaloniki i Grekland, vars judiska befolkning nästan helt utplånades under andra världskriget. Elisabeth Åsbrink nominerades till Augustpriset för sina tre första böcker och vann priset 2011 för Och i Wienerwald står träden kvar. 2014 tilldelades hon Ryszard Kapuscinski Award. 2022 utkom hon med en stor, lovordad biografi över Victoria Benedictsson: Mitt stora vackra hat. “Genomgående fyller Åsbrink ut de självbiografiska alstren med tempo, takt och stämningar: en doft av bränt hår från en krustång, ljudet av spårvagnsklockor från Kongens Nytorv, en ljusstrimma på en tjock golvmatta. Så reser sig Benedictssons meningar från papperet och en levd erfarenhet träder fram ur arkivets skugga. Kinder får färg och fantomen talar”, skrev DN.


Mirja Unge
Mirja Unge har hyllats för sin särpräglade litterära stil och har en framstående plats i sin generation av prosaförfattare. Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, som belönades med Katapultpriset som årets debutbok. Sedan dess har hon givit ut romanerna Järnnätter (2000) och Motsols (2005), novellsamlingen Brorsan är mätt (2007) samt romanen Jag går och lever (2018) och mottagit ett flertal priser, bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris, Aftonbladets litteraturpris och Aniarapriset. Det senaste decenniet har hon också klivit fram som dramatiker vars pjäser spelats på Sveriges störstas scener. Pjäserna är utgivna i volymen Var är alla (2015). Våren 2024 är hon äntligen aktuell med en ny roman: Hundnätter. Nadja återvänder hem till det övergivna huset på landet efter många år i staden och tar arbete på ett ungdomsboende, återknyter gamla vänskapsband och träffar en senig skugga till man i grannstaden. De gamla, outtalade maktförhållandena och våldsamheten från förr finns kvar, eller har gått i arv.


Nioosha Shams
Nioosha Shams är utbildad på Biskops Arnös författarskola, har varit aktiv som skribent på Politism och medverkat i antologin Vad som helst är gemensamt, en textantologi som belönats med Tensta konsthalls textpris. Hon debuterade 2020 med rosade ungdomsromanen Om det regnar i Ahvaz. Hösten 2022 utsågs hon till Sveriges Läsambassadör, den yngsta någonsin. Våren 2024 gör hon debut som poet med diktsamlingen Teshne, som betyder törstig på farsi. I en stad full av kroppar och hetta finns en törst som inte går att släcka, men två biografer vetter mot katastrofen: en som bommas för och sätts i brand och en dikt diktjaget återvänder gång på gång, oundvikligen förbunden med hettan och skriken från den andra.  Nioosha Shams skriver en lycklig, hungrig poesi som bejakar kärlek, ljus, sinnlighet och berusning.


A.V. Hernandez
A.V. Hernandez är född i Dalsland med rötter i Chile. Han är verksam som journalist och fotograf i Göteborg och debuterade 2023 med diktsamlingen Jag är en man som inte vill någonting. I dikterna tas läsaren med längs det Adriatiska havets soldränkta kust, till Sarajevos kullar, genom och förbi kärleken till kvinnor och män, genom Göteborgs grå dis. I poetiska ögonblicksbilder gestaltas en metamorfos – in och ut ur kärlekens och lustens katakomber. Författarna gör upp med dagens medelklassnormer där varje människa ska förverkliga sig själv, veta vad man vill och tidigt staka ut sin bana. ”Det är en sinnlig diktbok full av åtrå och berusning, men likafullt skriven med sval och beräknande penna. Stilen är avslappnad, liksom en utdragen axelryckning, och ärendet är annorlunda och lockande”, skrev Svenska Dagbladet i sin recension.

Onsdag 06 Mars
Stora scenen

  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen kl. 19.00
  • Entré: 100 kr, 70 kr för studenter, medlemmar i FCV och läsecirklar
  • Åldersgräns 18 år
  • På stora scenen
  • Ingång Djurgårdsgatan 13
  • Meny & bar.

Köp förköp eller på Pusterviksbiljetter/Järntorget