Forum för Poesi och Prosa

Till Forum för poesi och prosa kommer varje månad Sveriges främsta författare för att läsa ur och berätta om sina aktuella böcker. Poesi blandas med prosa, veteraner med debutanter och då och då gästas vi av en författare från något av våra nordiska grannländer. Varmt välkommen!


Forum för Poesi och Prosa


Joakim Pirinen
Joakim Pirinen debuterade 1983 med seriealbumet Välkommen till Sandlådan. Två år senare kom albumet Socker-Conny, som kom att bli startskottet för den nya svenska tecknade serien. Pirinens serier präglas både bildligt och bokstavligt av svärta och hämtar sina ämnen ur hans eget liv, ur den grå vardagen, ur litteraturen och inte minst från en fantasi som ligger nära absurdismen och surrealismen. Pirinen debuterade som prosaförfattare 2001 med samlingen Den svenska apan. Han har också skrivit dramatik, till exempel dramerna om Familjen Bra som spelats flitigt på scener runt omkring i Sverige, spelats in som radioteateroch översatts till ett flertal språk. Hösten 2023 utkom samlingsvolymen Allvar på riktigt, för att uppmärksamma 40-årsjubileumet av debuten. Boken innehåller tidigare opublicerat material från hela hans karriär. “Litteratur när den är som bäst: euforisk, uppmärksam och dödsmedveten samtidigt. Det är lika roligt som det är sorgligt som det är vackert. En lycklig upplevelse av vardagslivets alla nyanser, mitt i en explosion,” skrev DN.


Joanna Rubin Dranger
Joanna Rubin Dranger debuterade med barnboken Arg! Nittiotalets argaste bok (medförfattare Anna Karin Cullberg), som vann första pris i Libers barnbokstävling 1989. Tio år senare gav hon ut sin första tecknade roman Fröken Livrädd & Kärleken, som uppmärksammades stort såväl i Sverige som utomlands. Hon har sedan dess fortsatt att översättas och nå framgångar även utomlands, till exempel med Fröken Märkvärdig & Karriären från 2001. Mellan 2007 och 2017 arbetade hon som första kvinnliga professor i illustration på Konstfack i Stockholm – och numera är hon affilierad professor knuten till samma institution. Hennes senaste tecknade dokumentärroman, Ihågkom oss till Liv, fördjupar och vidgar hennes författargärning. Boken utkom samtidigt i Sverige och Norge och har belönats med Nordiska rådets litteraturpris samt Svenska serieakademins pris Adamsonstatyetten. Ett utdrag ur motiveringen lyder: “Med seriekonst i fysiskt små och stora format får vi ta del av finurliga berättelser som vrider och vänder på vår verklighet, och skildringar av verklighetens smärtpunkter. Personligt, ärligt och drabbande!”


Petra Revenue
Petra Revenue är författare och regissör. Hon har skrivit romaner och novellsamlingar men är också verksam inom radio, TV, film och teater. Hennes pjäser och har spelats av Radioteatern, Folkteatern och Stadsteatern i Göteborg. I många år var hon en av de konstnärliga ledarna för Teater Trixter. Hon är också verksam lärare i manusutbildningar. Bland tidigare böcker kan nämnas Äkta fransk gulmetall, Modersgölen och inte minst Karaokekungen (2005) som blev uppmärksammad film, i regi av Petra. Våren 2024 är hon aktuell med Närmare nu, en kärlekshistoria skildrad genom ett enda möte och en egendomlig brevväxling. Romanen handlar om att mötas mitt i livet och drabbas av passion – att återses en enda gång och försöka reda ut om kärlek kan överbrygga och överleva tid och rum.


Emil Boss
Emil Boss debuterade 2011 med diktsamlingen Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi som följdes upp med Acceleration sex år senare. Båda tog sig an arbetslivets monotoni och samhällets allt hårdare åtdragna skruvar kring lönearbetarna. Boss är engagerad i arbetarrörelsen och skriver för Byggnadsarbetaren, Arbetaren och norska Klassekampen. Senast utkom han med Kompression (2023), en diktsamling som ger röst åt utsatta migrantarbetare, med insprängda svartvita bilder av kroppsarbete, och frammanar en bild av Sveriges mörka skuggsida. “Kompression (är) en sällsam, förtvivlad upplevelse, som i sin helhet lyckas förmedla information om arbete, orättvisa, om skuggsamhällen och vi människor som utnyttjar eller utnyttjas i det, med säreget rå kraft”, skrev Expressen i sin recension.

Onsdag 10 April
Stora scenen

  • Vi öppnar kl. 18:00 för de som köpt förköp, ca 18:30 för övriga
  • Start på scen kl. 19.00
  • Entré: 100 kr, 70 kr för studenter, medlemmar i FCV och läsecirklar
  • Åldersgräns 18 år
  • På stora scenen
  • Ingång Djurgårdsgatan 13
  • Meny & bar.

Köp förköp eller på Pusterviksbiljetter/Järntorget